برادران ناتنی «بهرهوری»
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، داوران هشتمین جشنواره ملی بهرهوری پس از ارزیابی عملکرد کارخانههای فعال در حوزه تولید سیمان و محاسبه «بهرهوری هزینه نیروی کار» و «بهرهوری سرمایه» آنها و مقایسه این آمار با اهداف برنامه پنجم توسعه و میانگین کل صنعت سیمان کشور، کارنامه بهرهوری کارخانههای این حوزه را منتشر کردند.
داوران مبنای ابتدایی این ارزیابی را سال ۸۷و عدد آن را برابر ۱۰۰ تعیین کردند و مابقی سالها تا سال نهایی این ارزیابی یعنی سال ۹۴، میزان بهرهوری هزینه نیروی کار موردبررسی قرارگرفته است.
در این گزارش بر عملکرد شرکت «سیمان بجنورد» و آمارهای بهرهوری تمرکز کرده تا نسبت شاخصهای بهرهوری این شرکت با اهداف برنامه پنجم توسعه و میانگین کل صنعت سیمان به دست آید.
بر اساس جدول زیر، بهرهوری سرمایه در شرکت «سیمان بجنورد» سالهای ابتدایی بهرهوری سرمایه را نسبت به شاخص سال پایه یعنی (۱۰۰=۸۷) بسیار ضعیفتر آغاز کرد.
بهرهوری هزینه نیروی کار
ارائه کارنامه بهرهوری شرکت سیمان بجنورد و مشاهده عملکرد آنها در بخش بهرهوری هزینه نیروی کار، شاید یکی از افتخارات صنعت سیمان کشور طی بازه زمانی ۸۸ تا ۹۴ به شمار آید زیرا ارقام به ثبت رسیده این شرکت تا به امروز نظیر نداشته است.
حال و روز شرکتهای سیمانی در برهه زمانی اعلام شده، چندان خوشایند نبود اما شرکت سیمان بجنورد با ثبت آماری مناسب در فراز و نشیب صنعت سیمان، عملکرد قابل دفاعی را از خود برجای گذاشت.
بهترین آمار ثبت شده از این شرکت مربوط به سال ۹۲ بوده که شاخص ۲۳۳درصدی را از خود برجای گذاشته و این درحالی است که اهداف برنامه پنجم توسعه بر شاخص ۱۲۶استوار بوده و میانگین کل صنعت در این صنعت نیز به ۱۲۹درصد رسیده است.
شروع رشد شاخص بهرهوری هزینه نیروی کار شرکت سیمان بجنورد از سال ۸۸ آغاز شده و در این سال با ثبت آمار ۱۳۴درصدی توانست از شاخص سال پایه ثبتی نیز بهتر باشد اما روند صعودی این شرکت تا سال ۹۲ متوقف نشد و هر ساله به این آمار بهبود بخشیده شد.
در سال ۹۰، شاخص بهرهوری هزینه نیروی کار این شرکت، به بالای ۲۰۰ درصد رسید و شرکت سیمان بجنورد توانست با ثبت شاخص ۲۱۶درصدی رقم ۱۰۱درصد بالاتر از شاخص اهداف برنامه پنجم را به ثبت رساند و در مقایسه با میانگین مجموع این صنعت نیز ۱۰۶درصد بالاتر بود تا آغاز شتاب و صعود بهرهوری هزینه نیروی کار در این نقطه شکل بگیرد.
در سال ۹۱ نیز نه تنها این رشد حفظ شد، بلکه چنددرصد دیگر هم به «بهرهوری هزینه نیروی کار» افزوده شد تا مجموع شاخص این سال به ۲۱۹درصد برسد و در مقایسه با اهداف برنامه پنجم توسعه «۱۲۱درصد» و میانگین صنعت سیمان «۱۰۸درصد» آمار مطلوب تری را به ثبت برساند.
در اوج «بهرهوری هزینه نیروی کار» شرکت سیمان بجنورد میتوان به سال ۹۲ اشاره داشت چراکه در این سال شاخص بهرهوری به ۲۳۳درصد رسید که ۱۰۷درصد بالاتر اهداف برنامه پنجم بوده و نسبت به میانگین کل صنعت نیز وضعیت به مراتب بهتری را داراست.
در سال ۹۳ و ۹۴ که آمارهای بهرهوری تمامی شرکتهای سیمانی با کاهش مواجه شد، شرکت سیمان بجنورد نیز از این قضیه مستثنا نبود و با کاهش شاخص بهرهوری مواجه شد اما این کاهش به حدی نبود که از آمارهای سال پایه ۸۷ عدولی داشته باشد و همواره بالاتر از شاخصهای کلان برنامه ریزی شده برای صنعت سیمان قرار داشت.
بهرهوری سرمایه
کارنامه بهرهوری سرمایه شرکت «سیمان بجنورد» کاملا با بخش بهرهوری هزینه نیروی کار خود متناقض بوده زیرا در نگاه کلی به این بخش از کارنامه بهرهوری، هیچکام آمارها حتی به میانگین سال پایه نیز نرسید.
بهترین سال عملکرد این شرکت مربوط به سال۹۲ بوده که توانستند با شاخص ۶۷درصدی را از خود برجا بگذارند که این آماری از شاخص سال پایه پایینتر و تقریبا نیمی از انتظاراتی بوده که در برنامه پنجم توسعه برنامهریزی شده بود.
همچنین باید اشاره شود که سال ۸۷ نیز این شرکت با ثبت آمار ۳۳درصدی از جمله ضعیفترین شرکت از این حیث بوده زیرا آمارهای برنامه پنجم حداقل ۴ برابر این آمار کسب شده از سوی این شرکت است.
انتهای پیام/